Kaikki, jotka lentävät paljon, tietävät että lentäminen on pohjimmiltaan varsin tylsää puuhaa. Pilvet ja kaupungit ovat ylhäältä päin katsottuna kaikki samanlaisia, samoin lentokentät. Samat prosessit, samat kuviot, samat odotukset ja myöhästymisten syyt. Siksi lentomatkalla saattaa huomio kiinnittyä täysin epäolennaiseen seikkaan, jonka pohtiminen saa vaikkapa ikitylsän Helsinki-Oulu -reitin sujumaan edes hieman nopeammin.

Kuten nyt eilen. Tuijotin tylsänä Airbusin infotaulua, sitä jossa näkyy karttoja ja koneen kuva siellä missä mennään, ja tein hätkähdyttävän havainnon: kartalta löytyi Suomesta paikkakuntia nimeltä Kauhava, Geta, Kuru, Tuuri - ja maailmankarttanäkymässä kerrottiin, mistä löytyvät vaikkapa Banjul, Mumbai ja Luxor. Siis mitäh? Nuohan ovat suurimmalle osalle täysin triviaaleja neverhööd-paikkoja! Missä olivat Tampere, Vaasa, Turku, Helsinki, Kuopio? Missä Barcelona, Bryssel, Lontoo, Pariisi?

Äidyin lopulta käyttämään koko lentotunnin sen pohtimiseen, miksi tuo softa lätkii tuollaisia paikkakuntia kartalle, enkä löytänyt mitään muuta selitystä kuin sen, että Finnair haluaa ystävällisesti sivistää meitä maantieteessä. Nyt voin tyytyväisenä todeta olevani varustettu vaikkapa sillä tiedolla, että Geta sijaitsee Ahvenanmaalla. Hyvä Finnair!