Katsomme digiboksilta ohjelmaa, jossa verrataan Itä- ja Länsi-Saksan seksielämää toisiinsa. Yllätyksenä minulle tuli, että DDR:n kommunistinen puolue kannatti 63-64 avoimesti ennen avioliittoa harjoitettua seksiä (toki sen tuli johtaa avioliittoon) ja puolue teki ansiokkaita valistusfilmejä.

Jotkut pätkät noista DDR:n valistusfilmeistä olivat hätkähdyttävän luontevia ja suoria. Aikuiset keskustelivat studiossa nuorten heräävästä seksuaalisuudesta. Tohtori neuvoi, ettei pojan masturbaatioon kannata puuttua, "paitsi jos sitä harjoitetaan ryhmissä nuorisoleireillä, sillä silloin vaarana saattaa olla, että pojasta tulee homoseksuaali" (tämä oli aika hauska kohta).

"Sosialismia edisti kaikki se, mikä oli hauskaa - siis myös seksi."

Yllätys tämä oli minulle, koska olin ymmärtänyt, että Neuvostoliitossa asia olisi ollut toisin, että siellä ei virallisesti haluttu puhua seksuaalisuudesta lainkaan. Ei ollut homoja, ei prostituoituja.

Samaan aikaan lännessä: seksivalistus oli kirkon tiukasti kieltämää. Kouluissa ei ollut minkäänlaista seksivalistusta. Opettajia, jotka uhmasivat vaikenemisen lakia ja valistivat puberteettiin ehtiviä oppilaitaan, haastettiin käräjille epäsiveellisyydestä.