Kävin lauantaina Suomen Motoristiopiston järjestämässä ajotaitokoulutuksessa, joka OuluMC:n jäsenillä oli ilmainen. Ensin kuuntelimme pari tuntia teoriaa, minkä jälkeen oli kuusi tuntia pelkkää ajoa. Kouluttajat olivat tehneet katsastuskonttorin pihaan varsin haastavia tehtäviä: hidasajoa ja jyrkkää hidasta ympärikääntymistä, porttislalomia hitaasti ja 40 km/h nopeudella, vastaohjausväistöjä jarrutuksella ja ilman, tiukkaa mutka-ajoa, lukkojarrutuksia, vauhdin sovittamista tuntemattomaan mutkaan ym. Sainpa Hondani ABSitkin iloisesti roplattamaan viimein!

Päivän päätteeksi palaute hyvin monelta kurssilaiselta oli, miten hyvä oli huomata, kuinka huonosti sitä oikeastaan oman pyöränsä hallitsee. Päivä opetti paljon oman pyörän käsittelyä ja suorituskyvyn rajoja. Kun opin (viimeinkin!) luottamaan pyörääni, niin opin vähitellen nauttimaan kanttaamisesta mutkissa, mitä  todistivat myös renkaisiin piirretyt liitujäljet, joista voi päätellä, ettei renkaista jäänyt enää paljoa kanttia käyttämättä.

Oli hauska huomata, miten päivän jälkeen kotiin ajeli paljon tutummanoloisen prätkän selässä. Valitettavampaa oli kyllä huomata, miten moni valitsee itselleen epäsopivan prätkän. Kurssilla oli vuosia ajaneita, jotka eivät olleet syystä tai toisesta pyöriensä kanssa yhtään tuttuja, eivätkä ajotaitotehtävät taipuneet lainkaan. Huomasi, että moni on ajanut pelkkää suoraa tietä, ja valitettavasti ajotaidot hätätilanteessa voivat olla heikohkot.

Ehkä tärkein asia, joka tuppaa joskus unohtumaan, oli katseen käytön merkitys ajossa. Katse aina tiukasti ennakkoon sinne, mihin olet menossa, niin kyllä se pyöräkin sinne kääntyy. Pieni mutta ihan hemmetin tärkeä asia.

Voin suositella ihan jokaiselle tällaista kurssia varauksetta. Niin hyviä ajajia ei olekaan, ettei olisi varaa parantaa. Kurssilla oli heppuja, jotka ovat ajaneet 15 vuotta, ja olivat kyllä nöyrää poikaa kun tehtävät epäonnistuivat. Itse aion ehdottomasti ottaa tämän kurssin jokakeväiseen ohjelmistoon.